2015. dec. 17.

Hagyományok a karácsonyi asztalunkon

A karácsony az örömről, a boldogságról szól. Arról, hogy összejönnek az emberek. Megajándékozzák egymást. És mi lenne méltóbb az ünneplésre, mint egy finom ebéd vagy vacsora? Minden családnak meg van a saját ünnepi menüje. Most lássuk, melyek a tipikus, hagyományos magyar asztalra kerülő karácsonyi ételek. Nálatok is szoktak lenni ezek a fogások karácsonykor?



A halászlé a karácsonyi ételek top listáján talán az első helyet foglalja el. A kevésbé leveses családoknál rántott vagy egyben sült hal a része a menünek. De miért eszünk halat karácsonykor? A karácsonyi halevés keresztény szokásokra vezethető vissza, de néphagyomány alapjai is vannak. Az év végén elfogyasztott, gyors mozgású hal a következő évben is hasonló haladásra serkenti a családot, a számtalan pikkely pedig a bőséget ígéri az újévre.

Kocsonya. Erősen vitatott téma a családon belül. Olyan ugyanis nincs, hogy valaki közömbös legyen iránta. Vagy imádja, vagy ki nem állhatja, de van róla véleménye mindenkinek. Nálunk a zöldségekkel, főtt, füstölt hússal bőven megrakott változat a nyerő, citrommal tálalva.

Töltött káposzta. Ki savanyú, ki édes káposztának a levelét tölti meg a húsos-rizses keverékkel, ki kaporral, ki füstölt hússal ízesít, tejföllel vagy anélkül - a töltött káposzta akkor is a karácsonyunk része. Ahány ház, annyi szokás, amit mondhatunk úgy is, ahány ház, annyi féle töltött káposzta. De egyben azt gondolom, egyetért minden káposzta töltő szakember: 10 töltés alatt neki sem érdemes állni.

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a pulyka. Bár az angolszász országokban hálaadáskor, novemberben fogyasztják, nálunk a karácsonyi vacsora asztalra kerül. A pulykától sokkal "magyarabb" ünnepi étel a liba vagy a kacsa. Természetesen párolt lila káposztával és tört burgonyával. 

A desszertek sorát a mákos guba nyitja. Miskolc környékén a kiflit egy gyúrt tésztára, a bobájkára cserélik. De a lényeg a sok mák.

Bejgli. Ugye nem is kérdés, hogy ez a feltekert, töltött tészta mindenki számára a karácsonyt jelenti? Nálunk a diós bejgli a menő, de a másik feltörekvő kedvenc a meggyes-mákos. Másik nagy népszerűsége a bejglinek, hogy nagyon jól fagyasztható - meghosszabbítva ezzel a karácsonyi ízeket.

Nálatok mi lesz idén a karácsonyi menü? Hagyományos vagy valami újdonság? További ötletekért keresd fel az alábbi oldalainkat:

2 megjegyzés:

  1. Szenteste halászlé a nagyszülőkkel, első nap töltött káposzta és sültek a Dédiéknél, és persze bejgli minden napra. Lehet második nap sütök libát, olyan jól hangzik ezzel a lila káposztával :)

    VálaszTörlés
  2. Szenteste halászlé a nagyszülőkkel, első nap töltött káposzta és sültek a Dédiéknél, és persze bejgli minden napra. Lehet második nap sütök libát, olyan jól hangzik ezzel a lila káposztával :)

    VálaszTörlés

Oszd meg a barátaiddal a Facebookon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...